Brake dance

El Brake dance és un estil de dansa urbana que va aparèixer a Nova York a l'últim quart del segle XX. Va sorgir dels xics que ballaven als ritmes dels beats o breaks que punxaven els DJ, especialment DJ Kool Herc.

A la persona que practica aquest ball se'l denomina b boy (home), b girl (dona), fly girl (dona) o breaker (home o dona).

El B-boying inclou quatre tipus de moviments i passos:
  • Toprock que es balla dret
  • Footwork que es balla a terra sobre mans, genolls i peus
  • Powermoves que són moviments àgils i acrobàtics que es basen en moviments repetitius circulars de les cames. Aquests moviments es diuen fases (com la fase d'una ona)
  • Freezes que són postures fixes. Si n'enllaces una darrere una altra s'anomenen Tricks.
Al break dance també són habituals les batalles entre dos ballarins rivals, que improvisen una coreografia en forma de diàleg i reptant-se entre ells. Quan algú roba un moviment o un ball a un altre s'anomena Bite.

El break dance és d'un dels quatre pilars de la cultura urbana del hip-hop, la dansa; els altres són el rap (cançó, poesia), el DJ'ing (música) i els grafits (escriptura, composició plàstica o visual).

Guaiteu aquests balladors al Portal de l'Àngel de Barcelona on es veu ben clar que la dansa ratlla el punt de les acrobàcies.